Del 4

MFB historia del 3 avslutade jag med den stora gräs och skogsbranden på Drakamöllan den 17 april 1964.
En månad senare i början på maj så levererades den beställda Hebran 900 motorsprutan till kåren. Denna spruta hade man kvar till nedläggningen 1990. Denna spruta var ett ”lyft” för kåren. Man fick en mycket bättre och mer lättskött spruta. På kvällen den 22 sep detta år utbröt brand i skorstenen på gården Lilla Juleboda på Ravlunda skjutfält. Denna brand släcktes snabbt av brandmännen vid framkomsten.
1965 gjorde kåren endast en utryckning. Detta var till Östen Nilsson i Österlia där brand hade utbrutit i personalbostaden.
1966 bestod Brandförsvaret i Degeberga Kommun av Degeberga, Huaröd och Maglehems Brandkårer.
Maglehems Brandkår bestod av Chef + vice chef, 3 brandförmän och 16 brandmän.

Den 21 januari på kvällen gick larmet om brand på Folkestorps Bränneri. Här hade bland annat en handduk antänts i kontoret. 
Här tog Brännmästare Thure Karlsson det säkra före det osäkra och larma brandkåren då denna industri hade eldfängd tillverkning.
Samma år den 1 a oktober på efternatten utbröt brand i tältförläggning på Öståkra Norra på skjutfältet där ett förläggningstält brann. Som tur var brann ingen av dem som sov i tältet inne.

Detta år skedde nog kårens hittills största brand. Lucianatten 1966 brann Maglehems sågverk. Denna natt var det ett par grader kallt, stark ostlig vind. När brandkåren anlände efter larmet 01.10 brann det i tre byggnader Samtidigt.
Det var gamla såghuset, sågspånshuset dessa låg i nedre delen av området, mitt emot nuvarande Spröjtagränd, samt kontoret. 
Kontoret var beläget i nuvarande korset Sockenvägen – Julebodavägen. Alla dessa 3 byggnader stod i ljusan låga. Branden bekämpades av både Degeberga och Maglehems brandkårer. Maglehem samtliga brandmän deltog och Degebergas alla brandmän utom en. 
Fastigheterna väster om Sockenvägen var mycket starkt hotade. Både dåvarande Magnus Mårtenssons villa (idag Berg/Lindholm fastighet), och idag Moberg/Tenghagen samt Åstedts fastigheter kyldes och bevakades då gnistregnet i den starka vinden antände träd och buskar i trädgårdarna och fick utvändiga snickerier att bli heta på gränsen till antändning.
Husen förbereddes på evakuering för de boende. Gnistregnet flög ända upp till dagens Riksväg 19.
Branden syntes på himlen över större delen av kommunen. Släckvatten togs från brandposter vid kontoret och 100 m längre ner längs vägen samt ur stockdammen längst ner på sågverksområdet. Här seriepumpade man med 2 motorsprutor för släckning av såghuset och spånhuset.
Denna damm återfylldes med en motorspruta från Juleboda ån som ligger 200 m söder om denna damm. Som ni förstår åtgicks mycket vatten för att få branden under kontroll och skydda huset på andra sidan vägen för att inte antändas av gnistor och strålningsvärme.
Man körde även med extrapumpen i vattenverket för att få fram tillräckligt med släckvatten i brandpostnätet. Branden i kontoret hejdades där det idag är västra gaveln på Markelings fastighet. I nuvarande Allt i EL var det garage för sågverkets lastbilar. Dessa fick tjuvkopplas då det saknade startnycklar innan de kunde köras ut. Alla tre husen totalförstördes. Branden var släckt efter 12 timmar. Då hade Maglehems brandkår använt 725 m 63 mm slang . Förmodligen använde Degeberga brandkår lika mycket slang.
Ni som läst brandkårstidningens tidigare nummer kommer kanske ihåg Ingrid Alfes berättelse om branden. Brandorsaken blev aldrig klarlagd!! 

1967 ryckte brandkåren ut 3 gånger. Första larmet var den 7 jan på natten då en mindre brand hade utbrutit i pannrummet hos Asta Kauhausen på Hedblomstervägen. Brandmännen i Maglehem hade precis kommit hem från julfesten i Bygdegården när larmet gick. Nästa larm gällde en brand i ett uthus vid en sommarvilla i Holmen den 8 maj. Årets sista larm gällde en brand i Thells tröska i Hallavången den 21 aug.

1968 utlarmades brandkåren 2 gånger. 1a larmet gällde brand i Anders Nilssons affär i Gaddaröd den 7 augusti och året andra larm var den 5 sep på eftermiddagen då uthuset hos Sven Rosvall i Lillehem brann ner till grunden. Boningshuset kunde räddas. Denna fastighet ligger vid Lillehemsvägens korsning med vägen till Trollebo och Björshus.

1969 gjorde brandkåren 3 utryckningar. Den första var i januari månad till Brännmästare Thure Karlsson bostad på Roteholm. Där hade fotogenkaminen som stod i köket tagit eld i samband med att man fyllde på fotogen.
Branden kunde begräsas till kaminen. Senare på våren i april månad ryckte brandkåren ut till en gräsbrand vid Skogsbo på Köle. Årets sista utryckning gick till Nyhems Fruktodling den 20 aug. Som säkert en del av er kommer ihåg så låg brandstationen framför nuvarande brandstation. En röd tegelbyggnad med portarna möt söder. Till denna byggnad hade man byggt till, öster på mot kyrkan i samband med att den andra brandbilen införskaffades -61. Som ni förstår var det bäst att rycka ut söder på eller mot Lillehem då man passerade nuvarande kyrkstugans trappa vid utryckning. På denna tiden hade man fortfarande den öppna Forden från 1938 och skåpbilen Ford Countri av 1955 års modell som brandbilar. Ni som har den gamla socken och bygdefilmen från 1951 kan se brandstationens placering och utseende då man filmade inför kommunalfullmäktigemötet. Den nuvarande brandstationen invigdes officiellt den 18 aug 1973. Mer om detta i senare nummer. 

Jerry Eklund

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: