Del 6

Då har historien kommit fram till 1973. Detta var sista året som Degeberga kommun fanns.
Brandkårerna i kommunen var Degeberga, Maglehem och Huaröd. Under detta år byggdes nya brandstationer i Degeberga och Maglehem. I Degeberga byggde man ihop brandstationen med sporthallen och kunde då utnyttja dessa faciliteter såsom duschrum i källarens bortre del med bastu och samlingssal på 2a vån gavel. I Maglehem byggdes brandstation utan toaletter och dusch! Ej hellre något samlingsrum. Man var hänvisad till pojkarnas toalett i skolans källare. Skolan var då fortfarande igång med klasserna 1 och 2. Gunvor Karlsson var lärare.
Senvåren/försommaren 1973 stod brandstationen klar för inflyttning. Man hade då en täckt Ford 1947 års modell med 2000 l tank och Ford Herrgårdsvagnen samt motorspruta.
Den officiella invigningen av de 2 brandstationerna skedde under en ceremoni den 18 augusti då brandstyrelsens ordf Henning Eklöv lämnade över brandstationerna till kommunen som var representerad av kommunfullmäktiges vice ordf Maglehemsbon Karl Kjellberg som bodde där Kyrkstugan är i dag.
1973 var kåren utlarmad 3 ggr. Den första var till Rebbetuaröd den 3 juli då gården hos Martin Nilsson brann efter ett åsknedslag. Den andra utryckningen gick till Tegelhagen mellan Segesholm och Vittskövle där uthusen brann på kvällen den 16 juli. Den tredje utryckningen gällde en bilbrand i Olseröd den 3 aug. Denna sommar var mycket varm och torr och Degeberga brandkår körde vatten med sin tankbil till många lantbrukares sinade brunnar.

Den 1 jan 1974 blev vi Kristianstads kommun invånare. Då blev brandkåren kommunal (så som den är idag) det vill säga man upphörde att från brandkåren skicka räkningar efter släckningarna. Kommunens brandstyrka var då: I Kristianstad en heltids styrka, I Åhus, Tollarp, Degeberga, Arkelstorp, Önnestad och Fjälkinge en deltidstyrka med personal i jour.
I orterna Djurröd, Gärds Köpinge, Österslöv, Everöd, Linderöd , Maglehem och Yngsjö fanns brandvärn med personal utan jour. Brandkårerna i Viby, Huaröd och på Ivö lades ner.
Maglehem Frivilliga brandkår som var ett kommunalt brandvärn bestod av följande personer 1974: Birger Johannesson kårchef, Birger Bengtsson vice kårchef, brandmän: John Svensson, Stig Nilsson, Åke Nilsson, Olof Nilsson, Karl Johansson, Nils Thorsten Nilsson, Erik Rudolf Nilsson, Arne Nilsson, Kurt Johannesson, Sven Erik Ekman, Sven Eklund, Kjell Nilsson, Svante Tenghagen, Olle Olsson, Evert Larsson och Gösta Andersson.
Brandkåren hade 4 larm under året. Det var oljeutsläpp med sanering på stranden i Juleboda den 2 och 3 mars, Soteld i Trusseröd den 4 maj.
Under hösten detta år togs de första leveranserna av rotfrukter och grönsaker till Vexos fabrik i Maglehem (idag Pelles) emot, efter ett motigt startår. AB Vexos fabrik var ett dotterföretag till Cullinar i Fjälkinge som startade tillverkning av vegetariska portionsrätter i Maglehem.

1975 hade kåren 3 utryckningar. Den första var den 28 jan då 3 hästar påkördes på dagens väg 19 vid Möllegården. En av hästarna påkördes av en lastbil och dog och de andra 2 hästarna påkördes av en personbil där en häst dog och en skadades. Inga personer skadades. Den skadade hästen kom till djursjukhuset och blev efter rehabiliteringen anmodern till Inga Svenssons i Maglehems hästavel ända in på 2000 talet. Årets andra utryckning var en gräsbrand i Hörröd. Årets sist utryckning var hos Åsteds Charkuteri i Maglehem den 6 okt då brand utbrutit i rökeriet. En snabb insats räddade fabriken och affären samt begränsade skadorna till rökeriet.
1976 hade man inga utryckningar. Detta år tog Olof Nilsson över kårchefsjobbet efter Birger Johannesson som 1975 fyllt 70 år. Birger Johannesson var med och startade brandkåren 1940.Han avtackades vid en ceremoni på Solgården. Detta år påbörjade 6 brandmän körkortsutbildning för lastbil.

Jerry Eklund

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: