Del 8

Då har vi lämnat 70 talet bakom oss och är nu inne på 80 talet som för många av oss kanske ligger i närtid så vi har personliga minne från denna tid.

1980 larmades kåren ut vid 2 tillfällen. Det första larmet gällde en mindre brand i en gräsklippare ute på Köle den 22 juni (midsommar?) Årets sista och mycket allvarliga brand som kåren larmades till var på natten den 16 augusti då stall och bostadshus (som var sammanbyggt) hos Tom-Arne Olsson i Tegelhagen (Kärrfästorna) brann. Detta var en mycket omfattande brand där kreaturen innebrändes och familjen blev hemlös. En brand som Degeberga och Maglehems brandkårer bekämpade. Vatten för släckning kördes med brandbilarna i skytteltrafik från Vittskövle by. Släckningen pågick hela natten för att sen övergå i eftersläckning på förmiddagen..

1981 hade kåren 3 utryckningar.
Man började med ett larm på årets första dag på kvällen. En trafikolycka på Olserödsbacken i höjd med Bökevägen. En personbil hade slagit runt i blixthalkan. Brandbilar och brandpersonal hade stora bekymmer med den glashala vägen.

Årets 2a larm var på helgen den 26 april vid lunchtid då brand hade utbrutit i halmtaket på bostadsdelen i Måns-Ove Månssons korsvirkesgård på Lillehemsvägen mitt i byn.
Personer som var hos Måns-Ove upptäckte att det brann i halmtaket i höjd med skorstenen närmast Lillehemsvägen. Man försökte nå 90.000 (som var larmnumret då!) samtidigt som en person sprang till brandstationen som ligger 400 m där ifrån och slog larm på den utvändiga larmknappen. De första brandmännen som anlände fick då reda på vad som stod på och kunde snabbt bege sig dit. När brandmännen nådde brandplatsen utlöstes larmet från SOS i Malmö på brandstationen!!. Maglehems brandmän angrep branden genom att ta sig upp på taket och släcka och riva bort halm. Vid Degeberga brandkårs ankomst var branden släckt på taket runt skorstenen. Här var det snabba larmet, den korta körsträckan och det rådiga och snabba ingripande från byns brandmän som kastade sig upp på taket med och utan stegar och med handbrandsläckare (i väntan på att brandslangar kopplades på bilen och vattnet kom på!)begränsade och förhindrades branden att sprida sig längs hela gården. Därefter släcktes branden med vatten från brandbilen. Hela byggnaden har halmtak med öppen vind. Denna insats var helt avgörande för denna gårds öde denna aprildag.

Den 13 juli (Degeberga marknadsdagen!) Störtade ett segelflygplan i ”Eskekärr” mellan Hallavången och dagens cykelstig. Min farmor som bodde i Hallavången såg när segelflygplanet störtade ner mot marken och ringde till mina föräldrar och sa detta. Jag var vid tillfället hos dem och jag begav mej ner till brandstationen för att invänta larmet och berätta var det var. Min farmor ringde efter samtalet med mina föräldrar till SOS 90.000. (i Malmö!) Jag vänta på larmet skulle utlösas ett par minuter men inget hände, varvid jag utlöste larmet på den utvändiga larmknappen (jag var inte med i brandkåren på den tiden!) När den förste brandmannen anlände så meddela jag vad som hänt och var det var. Jag fick då uppmaningen att följa med då jag kände till platsen. (detta var ute i terrängen). Vi ryckte ut mot Olseröd och när vi kört en 100 m utlöstes larmet på brandstationen av SOS. Vi kunde då meddela på radio att vi redan var på väg. Larmcentralens personal hade stora bekymmer med att lägesbeskriva platsen och utgick från Olseröds station där övriga styrkorna dirigerades till. Dock hade vi lokalkännedomen och åkte in vid Hallagården (Bo Thells) och körde på gräsvallen fram. Samtidigt meddelade vi Degebergastyrkan om samma väg som vi kört, då vi hörde på radion deras angivelsepunkt som dom fick från SOS. Vid vår framkomst till planet som stod med nosen i backen fann vi ingen pilot, utan en handskriven lapp där det stod att han var oskadd. (Urklipp finns).

Under 1981 började Bengt Åstedt sin brandmannabana i kåren.

Vid kårens årsmöte detta år avtackades John Svensson och Evert Larsson som aktiva brandmän. 
Vid samma tillfälle antogs Everts son Dan Larsson som ny brandman i kåren. 

Jerry Eklund

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: