Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Del 7

Då har vi kommit fram till år 1977 i denna kavalkad som började våren 1940 då Maglehems Frivilliga brandkår grundades. Under alla år har det funnits brandkår i Maglehem utom en liten tid 1990 innan nuvarande Frivilliga brandkåren i denna tappning som vi har idag startade upp igen.
1977 hade kåren 4 utryckningar (1976 hade man ingen!) På denna tiden var det bara brandsläckning man ägnade sig åt.

Den första utryckningen var till en brand i ett uthus i Östra .Stenshult i Trusseröd (mellan Lillehem och N.lökaröd) i ett kraftigt snöoväder på kvällen den 12 jan. Detta gjorde att det var svårt för brandkåren att ta sig fram och släcka. Degeberga Brandkår hade stora problem att ta sig upp för Norrliabackarna detta gjorde att vattnet i Maglehems brandbil tog slut innan Degebergas bilar kom fram. Men då var man rådig och tog hjälp av nederbörden. 
Den andra branden var den 23 maj på kvällen då det brann på sågverkstomten i Maglehem. 
Den tredje utryckningen var bara 4 dagar senare till brand i spånupplaget mitt emot sågverkstomten (idag Spröjtagränd där det idag är 3 nybyggda hus). 
Årets sista utryckning gick till Lökaröd den 1a oktober då en halmstack brann.

Detta år den 19 september byttes kårens 2 brandbilar (en Ford släckbil och en Ford herrgårdsvagn för personbefodran) ut mot EN släckbil med tank. Detta var en Volvo Trygge som hade varit i Arkelstorp. Arkelstorps brandkår hade fått en splitter ny släckbil Volvo 613. (den som Maglehem sen köpte 1997 och hade fram till i år!) Från och med detta datum hade Maglehems Frivilliga Brandkår bara en brandbil fram till 1995 (i 18 år!) Detta år inköptes nuvarande terrängbilen in. 
Sen var vi framme vid 1978. Detta året gjorde kåren 3 utryckningar till bränder. 
Den första var den 19 mars då ett uthus på Olserödsvägen mellan Sockenvägen och Väg 19 stod i ljusan låga. 
Nästa utryckning gick till Nyagropsvägen i Hallavången den 29 mars då gräset brann i backen vid Fam Sjöstedt. 
Årets sista larm var till en riseldning vid Längorna i Maglehem den 7 juni.

Detta år avslutades nyårsafton med genom tiderna den värsta snöstormen i Skåne. 
Detta år anhöll man genom skrivelse till Brandstyrelsen om önskemål om att inreda ett personalrum i en del av den garageplats i brandstationen som inte använd samt toalettutrymme (man använde pojkarnas toalett i källaren på f.d skolan) i ett av förrådsutrymmena i brandstationen.

1979 vaknade vi upp till ett igenkorkat Skåne av snö. Vi kunde se den Ryska bogserbåten stå halvvägs upp på Stenshuvud efter nattens storm. Vid kårens Årsmöte antogs Ingemar Olsson som ny brandman. 
Detta årets första larm var en halmbrand ute på Köle Olseröd den 19 april. 
Den 28 april kallades brandkåren till Klockaregården i Trusseröd där skogen och gräset brann. 
Den 13 maj fick kåren larm om en bil som brann vid viadukten på Olserödsbacken. 
Samma år den 11 juli gick larmet efter ett häftigt åskväder. Larmet gällde en sommarstuga i Juleboda en liten bit från Rigeleje som fattat eld efter åsknedslaget. Maglehems kåren var snabbt på plats och kunde rädda stugan från att totalförstöras. 
Årets sista larm gällde en bilbrand på Ravlunda skjutfält där en gång byn Knäbäck låg. Detta larm var den 19 augusti. 

Den 9 september detta år var Maglehems kåren värd för i Gärds, Villands och Albo härads brandkårskrets tävling. Denna var förlagd till F.d Maglehems Boställe som låg öster om dagens Pelles Pizza. Här var deltagande kårerna från Tollarp, Linderöd, Sankt Olof, Yngsjö, Brösarp, Andrarum, Degeberga och Everöd. Tävlingarna hölls i ett ymmigt regn. Trots detta tråkiga väder var åskådarskaran stor. Detta år den 26 mars flyttade Kristianstads brandkår in i sina nya lokaler (där dom är idag!). 

Jerry Eklund

%d bloggare gillar detta: